Η οποιαδήποτε αλλαγή στη ρουτίνα της γάτας είναι για αυτήν πηγή άγχους και αναστάτωσης, πόσο μάλλον όταν αλλάξει τελείως περιβάλλον, όπως με μία μετακόμιση σε καινούργιο σπίτι. Είναι απαραίτητο, λοιπόν, να γνωρίζεις κάποια βασικά πράγματα που θα κάνουν πιο εύκολη και ομαλή αυτήν τη μετάβαση.

Πριν τη μετακόμιση

Αρχικά, είναι σημαντικό για όσο διάστημα διαρκέσει το πακετάρισμα στο παλιό σπίτι η γάτα να έχει έναν προσωπικό της χώρο με όλα τα απαραίτητα (μπολ φαγητού, αμμοδόχο, παιχνίδια) σε ένα ήσυχο σημείο του σπιτιού ή ακόμα καλύτερα σε ένα ξεχωριστό δωμάτιο, ώστε να είναι προστατευμένη από το χάος και τη φασαρία που επικρατεί σε ένα σπίτι που είναι υπό… διάλυση. Κάτι σημαντικό που πρέπει να λάβεις υπόψη, πριν μπεις στο νέο σπίτι, είναι να ρωτήσεις αν ο προηγούμενος ιδιοκτήτης είχε γάτα και, αν ναι, να φροντίσεις το σπίτι να έχει απαλλαχτεί από τις μυρωδιές του προηγούμενου κατοικιδίου, ώστε να μην δημιουργήσεις μία πρόσθετη πηγή άγχους στη δική σου γάτα.

Νέο σπίτι, νέο καταφύγιο

Όταν πλέον φτάσετε στο νέο σας σπίτι, το βασικότερο είναι να βρεις από την αρχή ένα ασφαλές και ήσυχο σημείο στο οποίο θα τοποθετήσεις όλα τα προσωπικά αντικείμενα της γατούλας σου, ένα μέρος που θα είναι το πρώτο που θα εξερευνήσει και θα γίνει το νέο της καταφύγιο.

μετακομιση

Όλοι θέλουν τον χρόνο τους

Αφού η γάτα εξοικειωθεί σε ικανοποιητικό βαθμό με το νέο της δωμάτιο, ήρθε η ώρα να ανοίξεις την πόρτα και να την αφήσεις χωρίς πίεση και με τους δικούς της ρυθμούς να εξερευνήσει όλο το υπόλοιπο σπίτι μυρίζοντας κάθε του γωνιά!

*Προσοχή, προσοχή! Κίνδυνος απόδρασης!

Ακόμα και αν τα κάνεις όλα σωστά, λάβε υπόψη ότι η αλλαγή περιβάλλοντος είναι μεγάλο σοκ για τη γατούλα σου και το άγχος που θα της προκαλέσει μπορεί να… ξυπνήσει την ενστικτώδη αντίδραση να θέλει να το σκάσει, ώστε να επιστρέψει στο προηγούμενο οικείο περιβάλλον. Γι’ αυτό και ένα ιδιαίτερα σημαντικό κομμάτι της προσαρμογής προϋποθέτει ότι θα προσέχεις πάρα πολύ όταν ανοίγεις την εξώπορτα ή τα παράθυρα, ειδικά αν δεν έχουν σίτες. Επιπλέον, αν το σπίτι έχει αυλή, θα συνιστούσαμε να μην τη βγάλεις αμέσως έξω, αλλά να της δώσεις αρκετό χρόνο ώστε να εξοικειωθεί πρώτα με το νέο της περιβάλλον και μετά να βγει σιγά σιγά και με επιτήρηση στην αυλή.

Εμπιστεύσου την επιστήμη και την τεχνολογία

Γνώριζες ότι υπάρχουν συσκευές τεχνητών φερορμονών που εκπέμπουν χημικής φύσεως σήματα τα οποία βοηθούν τη γάτα να χαλαρώσει και να νιώσει άνετα στον χώρο; Δεν υπάρχει καλύτερη ευκαιρία να τα δοκιμάσεις από τη μετακόμιση σε νέο σπίτι, με τη σύμφωνη γνώμη του κτηνιάτρου φυσικά.

Και επειδή όλοι έχουμε ανάγκη να νιώθουμε ασφάλεια στον χώρο μας, δεν υπάρχει πιο σίγουρος τρόπος να την αισθανθούμε από την ασφάλιση της νέας μας κατοικίας στην Anytime!