Λίγο πριν αναχωρήσεις για τις αυγουστιάτικες διακοπές σου, ήρθε η στιγμή να λύσουμε το αιώνιο πρόβλημα: «Πώς θα διατηρηθούν σε καλή κατάσταση τα φυτά μου όσο εγώ θα λείπω διακοπές;» Δεν είναι τόσο δύσκολο όσο φαίνεται, αρκεί να ακολουθήσεις κάποιες από τις συμβουλές που σου προτείνουμε.

φυτά

Φροντίδα πριν φύγεις

Όσο πιο περιποιημένα είναι τα φυτά σου πριν φύγεις, τόσο λιγότερο θα ταλαιπωρηθούν όσο θα λείπεις, γι’ αυτό φρόντισε να τα κλαδέψεις και να τα καθαρίσεις από ξερά φύλλα, να ρίξεις λίγο λίπασμα και να σκαλίσεις το χώμα, προσθέτοντας και επιπλέον φρέσκο όπου χρειαστεί. Αν υπάρχουν σημάδια ασθένειας σε κάποιο φυτό, απομόνωσέ το από τα υπόλοιπα και ζήτα τη συμβουλή ενός γεωπόνου στο κοντινότερό σου φυτώριο για το πώς θα το αντιμετωπίσεις. Τέλος, καλό θα ήταν να βρεις το σωστό σημείο να τα τοποθετήσεις, ώστε να παίρνουν φως χωρίς να εκτίθενται απευθείας στις ακτίνες του ήλιου.

φυτά

Οικονομικές λύσεις ποτίσματος

Μια εύκολη λύση με μηδενικό κόστος είναι να βάλεις τις γλάστρες σου σε μεγάλα δοχεία ή λεκάνες ή ακόμα και στην μπανιέρα σου που θα έχεις γεμίσει με νερό (σε χαμηλή στάθμη), ώστε τα φυτά να απορροφούν από τις τρύπες αποστράγγισης που έχουν οι γλάστρες την απαραίτητη ποσότητα νερού και να ποτίζονται μόνα τους. Φτηνή, επίσης, λύση είναι το gel ποτίσματος, που αποδεσμεύει σταδιακά υγρασία μέσα στη γλάστρα ή οι μπάλες ποτίσματος (πλαστικές ή γυάλινες) που λειτουργούν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Αν πάλι αγαπάς τα DIY, κάνε το εξής απλό: πάρε ένα πλαστικό μπουκάλι, γέμισέ το με νερό, κάνε μια μικρή τρύπα στο καπάκι του και βύθισέ το στη γλάστρα – μόλις δημιούργησες την πιο αποτελεσματική, αυτοσχέδια λύση «αυτόματου» ποτίσματος!

φυτά

Οι πιο ακριβές λύσεις

Το αυτόματο πότισμα είναι μια πιο ακριβή αλλά μόνιμη λύση, που μπορεί να σε γλιτώσει μια για πάντα από το πότισμα, είτε είσαι σπίτι είτε όχι. Ιδίως αν πρόκειται να λείψεις για μεγάλο διάστημα, είναι η πιο σίγουρη λύση. Μια εναλλακτική επιλογή είναι και οι αυτοποτιζόμενες γλάστρες ή ζαρντινιέρες, οι οποίες φυσικά είναι πιο ακριβές από τις κανονικές και ένα επιπλέον μειονέκτημά τους είναι ότι το δοχείο αποθήκευσης νερού που έχουν είναι μικρό, επομένως δεν είναι ιδανική λύση, αν θα λείψεις πολλές μέρες.

Φυσικά, μην ξεχνάμε ότι μια ανέξοδη και σίγουρη λύση είναι ο παλιός… καλός σου γείτονας, που θα έρχεται τακτικά να ποτίζει τα φυτά σου. Αν τον έχεις ήδη, η τύχη σου χαμογέλασε και δε χρειάζεσαι τίποτα από τα παραπάνω! Αυτό, όμως, που σίγουρα χρειάζεσαι είναι η ασφάλιση κατοικίας στην Anytime, για να απολαύσεις ανέμελες διακοπές, δίχως άγχος για την ασφάλεια του σπιτιού σου.