Η αλήθεια είναι ότι, ειδικά τα τελευταία χρόνια, το ποδήλατο καθιερώνεται όλο και περισσότερο στη συνείδησή μας ως μέσο μετακίνησης και σε αυτό βοήθησαν και οι ποδηλατόδρομοι που αυξάνονται αλλά και η καραντίνα που μας θύμισε τα οφέλη των πιο φιλικών στο περιβάλλον τρόπων μεταφοράς.

For the history…

Γνώριζες όμως ότι από το 2018, μετά από διεθνή εκστρατεία που διοργάνωσε ο Πολωνός κοινωνιολόγος και ακτιβιστής Δρ. Leszek Sibilski, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών όρισε την 3η Ιουνίου ως Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου; Πρόκειται για μία μέρα κατά τη διάρκεια της οποίας τα κράτη – μέλη του ΟΗΕ καλούνται να διοργανώσουν εκδηλώσεις και δραστηριότητες για την προώθηση της ποδηλατικής κουλτούρας και διαμήνυσης του ότι η χρήση του ποδηλάτου έχει θετικό αντίκτυπο στο κλίμα και βελτιώνει την ποιότητα ζωής.

Γιατί καθιερώθηκε αυτή η μέρα;

Οι λόγοι που ένας Διεθνής Οργανισμός όπως ο ΟΗΕ υποστηρίζει έμπρακτα και προωθεί τη χρήση του ποδηλάτου είναι πολλοί. Ο πιο σημαντικός είναι η στροφή στη βιώσιμη κινητικότητα που είναι πλέον επιτακτική ανάγκη για περιβαλλοντικούς λόγους, ιδιαίτερα στις πόλεις που το πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης είναι έντονο. Το ποδήλατο είναι το κατεξοχήν «πράσινο» μέσο μετακίνησης, αφού καταλαμβάνει μικρότερο χώρο, είναι αθόρυβο και δεν παράγει ρύπους.

Δεύτερος λόγος που συνέβαλε στην καθιέρωση αυτής της διεθνούς ημέρας ήταν για να τονιστούν τα οφέλη της ποδηλασίας στην υγεία, καθώς πρόκειται για μία άσκηση χαμηλής καταπόνησης που βοηθά στον περιορισμό χρόνιων ασθενειών, όπως οι καρδιακές παθήσεις, ο διαβήτης και ο καρκίνος. Και φυσικά να μην ξεχνάμε ότι η ποδηλασία σε τακτική βάση βελτιώνει και την ψυχική υγεία και ευεξία, μειώνοντας άγχος και στρες.

Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου

Ας εκμεταλλευτούμε, λοιπόν, αυτήν την ευκαιρία και ας γεμίσουμε τους δρόμους με ποδήλατα για να περάσουμε το μήνυμα ότι η ποδηλασία είναι από τα πιο ασφαλή, αξιόπιστα και οικολογικά μέσα μεταφοράς για όλους μας, ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας ή κοινωνικοοικονομικής κατάστασης!