Το κόστος της αλλαγής ελαστικών είναι μία από τις πιο μεγάλες δαπάνες που καλούμαστε να κάνουμε για το αυτοκίνητό μας και –δεδομένου ότι τα καθημερινά μας έξοδα έχουν ανέβει ραγδαία το τελευταίο διάστημα– αξίζει τον κόπο να γνωρίζουμε πώς θα κάνουμε καλύτερη συντήρησή τους τόσο για να εξοικονομήσουμε χρήματα όσο και για την καλύτερη ασφάλειά μας.

Ποιος είναι ο βασικός κανόνας;

Αν σκεφτείς ότι τα ελαστικά είναι το μοναδικό τμήμα του οχήματος που έρχεται σε επαφή με την άσφαλτο, καταλαβαίνεις αμέσως πόσο σημαντικό είναι να τα διατηρείς σε καλή κατάσταση. Ο βασικός κανόνας, λοιπόν, είναι ότι η διάρκεια ζωής τους είναι 4 έως 5 χρόνια ή 40.000 χλμ., ανάλογα βέβαια και από τη χρήση αλλά και τον τρόπο οδήγησης.

Ελέγχουμε τακτικά την πίεση

Όσο πιο συχνά ελέγχεις την πίεση των ελαστικών, τόσο περιορίζεις τη φθορά τους. Γι’ αυτό είναι χρήσιμο κάθε περίπου 15-20 μέρες να ελέγχεις τις πιέσεις στα λάστιχα, ώστε να είναι σύμφωνες με τις προδιαγραφές του αυτοκινήτου ανάλογα με το φορτίο.

ελαστικά

Κάνουμε ευθυγράμμιση τροχών

Κάτι που μπορεί να προκαλέσει ανώμαλη φθορά των ελαστικών μας είναι η λανθασμένη ευθυγράμμιση των τροχών. Αν το αυτοκίνητο κλίνει προς τη μία πλευρά ενώ το τιμόνι δείχνει ευθεία, τότε σίγουρα πρέπει να κάνουμε ευθυγράμμιση, όχι μόνο για λόγους ασφάλειας αλλά και για να αυξήσουμε τη διάρκεια ζωής και την απόδοση των ελαστικών μας, εξασφαλίζοντας παράλληλα και οικονομία στα καύσιμα.

Δεν οδηγούμε επιθετικά

Οι απότομες επιταχύνσεις και τα ξαφνικά φρεναρίσματα επιβαρύνουν τα ελαστικά και τους προκαλούν πρόωρη φθορά. Επομένως, οδηγούμε ομαλά και ήρεμα.

Extra tips

– Σε περίπτωση που σταθμεύσουμε το αυτοκίνητο για μεγάλο χρονικό διάστημα καλό θα ήταν να φουσκώσουμε λίγο παραπάνω τα ελαστικά, λαμβάνοντας φυσικά υπόψη το μέγιστο επιτρεπόμενο όριο. Έτσι θα προστατεύσουμε το πέλμα τους από εμφάνιση επίπεδων κηλίδων.

– Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε δύο σετ ελαστικών, ένα θερινό –που προστατεύει από τη φθορά σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες– και ένα χειμερινό για την περίοδο από Δεκέμβριο έως Μάρτιο που οι θερμοκρασίες είναι πιο χαμηλές. Φυσικά, χρειάζεται σωστή αποθήκευση των ελαστικών που δεν χρησιμοποιούνται και αυτό πρέπει να γίνεται μόνο σε εσωτερικό χώρο και με τις ζάντες να ακουμπούν στο έδαφος.

Και βέβαια, για να γλιτώσουμε από τα απρόοπτα που καραδοκούν στον δρόμο, πέρα από τη φροντίδα των ελαστικών δεν αμελούμε και την ασφάλιση του αυτοκινήτου μας στην Anytime για να έχουμε προστασία κάθε στιγμή!