Πρωτομαγιά, μέρα συνυφασμένη με τους εργατικούς αγώνες αλλά και με τον εορτασμό της άνοιξης! Θα ξεχυθούμε πάλι στις εξοχές, θα μαζέψουμε λουλούδια και θα φτιάξουμε υπέροχα στεφάνια για να κρεμάσουμε στις εξώπορτες με καμάρι.

Γνωρίζεις όμως άραγε τι κρύβεται πίσω από το έθιμο του μαγιάτικου στεφανιού και τι συμβολίζει;

Το συγκεκριμένο έθιμο έχει τις ρίζες του στην Αρχαία Ελλάδα και μετέπειτα τη Ρώμη και το Βυζάντιο και συνδέεται με τις λαϊκές γιορτές των Ανθεστηρίων, οι οποίες ήταν αφιερωμένες στην αναγέννηση της φύσης και αποσκοπούσαν στη «γονιμότητα» των αγρών. Αυτό όμως που ίσως δεν είχες ακούσει είναι ότι η γιορτή των Ανθεστηρίων συνδέεται με τον μύθο της Περσεφόνης, κόρης του Δία και της Δήμητρας, την οποία απήγαγε ο θεός Πλούτωνας για να την παντρευτεί και την έκλεισε στον Κάτω Κόσμο. Όταν, λοιπόν, η Περσεφόνη ανεβαίνει στη γη, η φύση ξυπνά και τα λουλούδια ανθίζουν, ενώ όταν πάει πάλι πίσω στον Άδη η φύση ξαναπέφτει σε λήθαργο και έρχεται ο χειμώνας.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τη λαϊκή παράδοση ο Μάιος ήταν ο μήνας που ήταν αφιερωμένος στον ετήσιο εορτασμό της θεάς της γονιμότητας και της γεωργίας, της Δήμητρας, αλλά και στην επιστροφή της κόρης της, Περσεφόνης, από τον Κάτω Κόσμο.

Πρωτομαγιά

Το μαγιάτικο στεφάνι, λοιπόν, και ο εορτασμός της Πρωτομαγιάς συνδέονται με όλες αυτές τις παραδόσεις που έχουν τις ρίζες τους στη μυθολογία και τις διονυσιακές γιορτές των Ανθεστηρίων. Το στεφάνι της Πρωτομαγιάς, δε, απέκτησε τόσο ισχυρό συμβολισμό που πέρασε από γενιά σε γενιά και έγινε κομμάτι της σύγχρονης παράδοσής μας.

Γι’ αυτό και φέτος, όπως και κάθε χρόνο, θα μαζέψουμε από τους αγρούς τα πιο όμορφα αγριολούλουδα και θα τα κρεμάσουμε στην πόρτα μας για προστασία, υγεία και ευτυχία!

Kαλή Πρωτομαγιά!