Μάρτιος, ο πρώτος μήνας της Άνοιξης, ημερολογιακά τουλάχιστον, έφτασε και όσο ο καιρός φτιάχνει, τόσο θα μας… ανοίγει η όρεξη για εκδρομές με το αυτοκίνητο! Και, σε ό,τι αφορά τα συμβατικά οχήματα, ξέρουμε λίγο πολύ τι χρειαζόμαστε για να οργανώσουμε ένα επιτυχημένο road trip, τα ηλεκτρικά όμως είναι καινούργιο «φρούτο» που συνέχεια μαθαίνουμε νέα πράγματα για αυτό. Επομένως, ειδικά στην περίπτωση που σχεδιάζουμε μια μεγαλύτερη διαδρομή, λέγε με “road trip”, καλό θα ήταν να λάβουμε υπόψη ορισμένες παραμέτρους για να έχουμε μια ομαλή, ευχάριστη και χωρίς προβλήματα διαδρομή.

Ανεφοδιασμός

Βασική προϋπόθεση πριν ξεκινήσουμε το ταξίδι μας είναι να έχουμε φορτίσει στο 100% τις μπαταρίες του αυτοκινήτου.
Eπίσης, είναι χρήσιμο να γνωρίζουμε την κατανάλωση του αυτοκινήτου μας, γιατί με αυτόν τον τρόπο θα ξέρουμε αν η πλήρης φόρτιση θα μας καλύψει για να φτάσουμε στον τελικό προορισμό μας ή αν θα χρειαστεί ανεφοδιασμός στην πορεία.

«Χαρτογράφηση» διαδρομής

Στη δεύτερη περίπτωση είναι απαραίτητο να έχουμε από πριν «χαρτογραφήσει» όλους τους ταχυφορτιστές που υπάρχουν στη διαδρομή που θα ακολουθήσουμε. O χάρτης πλοήγησης των Σταθμών Φόρτισης Ηλεκτρικών Αυτοκινήτων (e-charging) στην Κύπρο, ο οποίος περιλαμβάνει όλες τις σχετικές πληροφορίες (ακριβή διεύθυνση, ώρες λειτουργίας, τηλέφωνο επικοινωνίας, γεωγραφικό μήκος και πλάτος), είναι στον παρακάτω σύνδεσμο: https://myeac.etrel.com/#/portal/locations

Road trip

Σωστή οδήγηση

Επιπλέον, ιδιαίτερα σημαντική για την αυτονομία του ηλεκτρικού αυτοκινήτου είναι η ομαλή οδήγηση, διότι όσο περισσότερο επιταχύνουμε τόσο περισσότερο ρεύμα καταναλώνει το όχημα, ενώ ταυτόχρονα μειώνεται σημαντικά η αυτονομία του. Το ίδιο επίσης συμβαίνει και με τη χρήση των κλιματιστικών.

Οι σταθμοί φόρτισης που έχουν εγκατασταθεί παρέχουν τη δυνατότητα φόρτισης του ηλεκτρικού οχήματος μέχρι 21kW(3-Ph) κανονική φόρτιση και 50 kW DC για ταχεία φόρτιση. Σε κάθε σημείο φόρτισης υπάρχουν δύο (2) ρευματολήπτες φόρτισης και μπορούν να εξυπηρετηθούν ταυτόχρονα δύο οχήματα. Επίσης, παρέχεται η δυνατότητα από το σύστημα να βρούμε τον κατάλληλο φορτιστή ανάλογα με τον τύπο του αυτοκινήτου μας.

Για να γνωρίζουμε από πριν τις χρεώσεις αλλά και όλες τις λεπτομέρειες που μπορεί να μας φανούν χρήσιμες για την υπηρεσία e-charge, η ΑΗΚ έχει δημιουργήσει την παρακάτω σελίδα: https://www.eac.com.cy/EL/NonRegulatedActivities/chargingstation/Pages/default1.aspx

Έχοντας λοιπόν φροντίσει για τα παραπάνω και με τη σιγουριά που μας δίνει η ασφάλιση του αυτοκινήτου μας στην Anytime, το μόνο που μένει είναι να απολαύσουμε τη διαδρομή!

Road trip