Η οδήγηση σε ώρες αιχμής ισοδυναμεί στις μέρες μας με «σπορ» για γερά νεύρα, καθώς η κίνηση στις κεντρικές οδικές αρτηρίες πυκνώνει, δημιουργώντας εκνευρισμό στους οδηγούς. Αποτέλεσμα; Να μη σκέφτονται σωστά και να κάνουν σπασμωδικές κινήσεις, προκειμένου να εκμεταλλευτούν τον παραμικρό ελεύθερο χώρο και να κερδίσουν ένα μέτρο παραπάνω. Έτσι αυξάνονται τα τροχαία ατυχήματα και το μποτιλιάρισμα γίνεται ακόμα μεγαλύτερο. Επομένως, για να φτάσουμε σώοι και… αβλαβείς στον προορισμό μας, θα ήταν καλό να είμαστε όλοι λίγο πιο ήρεμοι και προσεκτικοί, όταν οδηγούμε υπό παρόμοιες συνθήκες, και να έχουμε στο μυαλό μας τα παρακάτω tips.

Αποστάσεις και παρατηρητικότητα

Δεν ξεχνάμε να τηρούμε σωστές αποστάσεις από το μπροστινό αυτοκίνητο, ώστε να μπορέσουμε να αντιδράσουμε εγκαίρως σε απρόσμενη επιβράδυνση του προπορευόμενου οχήματος και να ελαχιστοποιήσουμε την πιθανότητα τροχαίου.

Προσοχή στους απότομους ελιγμούς των οδηγών για να αλλάξουν λωρίδα, παρατηρώντας τους τροχούς, οι οποίοι… προδίδουν άμεσα την πιθανή αλλαγή κατεύθυνσης.

κίνηση

Ταξί, λεωφορεία, φορτηγά

Προσοχή στα ταξί, τα οποία πολλές φορές τυχαίνει να σταματήσουν απότομα για να μην χάσουν κάποια «κούρσα».

Προσοχή και στα λεωφορεία που έχουν σταματήσει σε στάση ή στα σταθμευμένα φορτηγά, τα οποία περιορίζουν την ορατότητα και σε περίπτωση προσπέρασης υπάρχει κίνδυνος να πεταχτεί κάποιος πεζός μπροστά μας.

Πότε ανάβουμε alarm

Εάν φτάνουμε σε σημείο που η ταχύτητα των προπορευόμενων οχημάτων μειώνεται απότομα, ανάβουμε τα φώτα κινδύνου, ώστε να προκαλέσουμε την προσοχή και την εγρήγορση των οδηγών που μας ακολουθούν.

κίνηση

Μένουμε συγκεντρωμένοι

Το γεγονός ότι είμαστε ακινητοποιημένοι στο αυτοκίνητο, χωρίς «έξοδο διαφυγής», δε σημαίνει ότι μπορούμε να κάνουμε διάφορα πράγματα μέσα σε αυτό για να περάσει η ώρα, άρα εξυπακούεται ότι δεν πρέπει να μιλάμε στο κινητό ή να ασχολούμαστε με οτιδήποτε άλλο μπορεί να μας αποσπάσει την προσοχή από την οδήγηση.

Φλας και “blind spot”

Ανάβουμε εγκαίρως το φλας, ώστε να ειδοποιήσουμε τους υπόλοιπους οδηγούς για τις προθέσεις μας.

Προσοχή στην «τυφλή γωνία» του καθρέφτη μας, δηλαδή την περιοχή εκείνη που δεν καλύπτεται από αυτόν. Ειδικά όταν αλλάζουμε πορεία, δεν είναι κακή ιδέα να βγάζουμε το κεφάλι έξω από το παράθυρο, για να βεβαιωθούμε ότι δε διέρχεται άλλο όχημα.

κίνηση

Η οδήγηση θέλει ψυχραιμία και υπομονή σε όλες τις συνθήκες, πόσο μάλλον στις πιο απαιτητικές και, σε συνδυασμό πάντα με την ασφάλεια αυτοκινήτου στην Anytime, οι κίνδυνοι ελαχιστοποιούνται και αντιμετωπίζονται, αρκεί να το θέλουμε!