Ο μεγάλος σεισμός που προκλήθηκε πρόσφατα στην Τουρκία, είναι μια αφορμή για να ενημερωθούμε καλύτερα για την αντισεισμική προστασία, ώστε, ακολουθώντας τις οδηγίες της Πολιτικής Άμυνας, να είμαστε πάντα ένα βήμα μπροστά.

Πρόληψη

Στερεώνουμε καλά ράφια, βιβλιοθήκες, φωτιστικά, ανεμιστήρες οροφής. Τοποθετούμε τα πιο μεγάλα και βαριά αντικείμενα χαμηλότερα. Απομακρύνουμε έπιπλα που είναι τοποθετημένα κοντά στις πόρτες ή σε ψηλά σημεία, ώστε να αποφύγουμε το ενδεχόμενο να πέσουν και να μας κλείσουν τις εξόδους διαφυγής. Στερεώνουμε καλά θερμοσίφωνα και ντεπόζιτα καυσίμων και νερού και ελέγχουμε για τη σωστή λειτουργία του δικτύου παροχής ηλεκτρικού ρεύματος.

Προσδιορίζουμε τα πιο ασφαλή μέρη στο κτίριο, όπως π.χ. ένα γερό έπιπλο (τραπέζι, γραφείο, θρανίο) ώστε σε περίπτωση σεισμού να μη χρειαστεί να ψάχνουμε πού θα κρυφτούμε και να πάμε κατευθείαν εκεί.

Φροντίζουμε να υπάρχει σε εύκολα προσβάσιμο σημείο βαλιτσάκι πρώτων βοηθειών, φακός και πυροσβεστήρας, τον οποίο φυσικά πρέπει να ξέρουμε να χρησιμοποιήσουμε, αν υπάρξει ανάγκη.

Κατά τη διάρκεια του σεισμού

Μένουμε στον χώρο που βρισκόμαστε και μπαίνουμε κάτω από ένα ανθεκτικό έπιπλο μέχρι να σταματήσει η δόνηση. Αν δεν υπάρχει ανθεκτικό έπιπλο, γονατίζουμε στο μέσο του δωματίου, μειώνοντας, όσο γίνεται, το ύψος μας και προστατεύουμε με τα χέρια το κεφάλι και τον αυχένα μας. Αν βρισκόμαστε στο κρεβάτι μένουμε ακίνητοι, προστατεύοντας το κεφάλι μας με ένα μαξιλάρι.

Απομακρυνόμαστε από μεγάλες γυάλινες επιφάνειες (παράθυρα, γυάλινα διαχωριστικά κ.λπ.) ή οποιαδήποτε έπιπλα ή αντικείμενα μπορεί να μας τραυματίσουν. Δε βγαίνουμε στο μπαλκόνι, σε ανοικτά παράθυρα ή στις άκρες ταρατσών.

Σε καμία περίπτωση δεν επιχειρούμε να εξέλθουμε από το κτίριο με τις σκάλες ή με τον ανελκυστήρα όσο διαρκεί ο σεισμός.

Σε ανοικτούς χώρους, αποφεύγουμε να στεκόμαστε κοντά σε προσόψεις κτιρίων ή στύλους με ηλεκτροφόρα καλώδια και αν είμαστε σε παραθαλάσσιο μέρος απομακρυνόμαστε από την ακτή και από βράχια. Αν είμαστε στο αυτοκίνητο σταθμεύουμε στο πιο κοντινό ασφαλές σημείο, αποφεύγοντας γέφυρες ή υπέργειες διαβάσεις.

Μετά τον σεισμό

Εκκενώνουμε το κτίριο από το κλιμακοστάσιο, αφού πρώτα κλείσουμε τους διακόπτες του ηλεκτρικού ρεύματος και του νερού και μένουμε σε ανοικτό, ασφαλή χώρο (πάρκο, πλατεία κ.λπ.), μακριά από επικίνδυνα σημεία. Ελέγχουμε εμάς και τους γύρω μας για πιθανούς τραυματισμούς, ιδιαιτέρως τα παιδιά, τους ηλικιωμένους ή τους ανθρώπους με προβλήματα υγείας.

Δεν μπαίνουμε σε κτίρια που έχουν υποστεί ζημιές, μέχρι οι αρχές να μας διαβεβαιώσουν ότι είναι ασφαλή.

Είμαστε σε επιφυλακή για τυχόν μετασεισμούς και μιλάμε όσο το δυνατόν λιγότερο στο τηλέφωνο, για να αποφευχθεί η υπερφόρτωση των τηλεφωνικών δικτύων.

Πέρα από τα παραπάνω όμως, το πιο βασικό είναι να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας και να μην επηρεαστούμε από τυχόν κλίμα πανικού. Όσο για το σπίτι μας, η Anytime μάς προσφέρει πρόγραμμα ασφάλισης κατοικίας με κάλυψη σεισμού για να νιώθουμε ασφάλεια ακόμα και στις πιο δύσκολες συνθήκες!