Αν είσαι από τους τυχερούς που έχουν κήπο, σίγουρα θα σε έχει απασχολήσει το θέμα της σκίασης, με σκοπό να απολαμβάνεις την άνεση της αυλής σου χωρίς να σε «τρώει» ο ήλιος. Σε αυτήν την περίπτωση, η πέργκολα είναι μία αγαπημένη επιλογή, με διαχρονική αισθητική αξία που όλοι θαυμάζουν. Αν λοιπόν ψάχνεις έμπνευση και θες να μάθεις τι επιλογές έχεις στο θέμα «πέργκολα», βρίσκεσαι στο σωστό μέρος!

Καταρχάς, είναι σημαντικό να γνωρίζεις ότι η πέργκολα είναι μία ανθεκτική κατασκευή, χρειάζεται όμως κάποια συντήρηση ανάλογα με το υλικό κατασκευής της, για την οποία οφείλει να σε ενημερώσει ο τεχνίτης που θα σου την κατασκευάσει.

pergola

Βασικά είδη πέργκολας

Σε ό,τι αφορά το υλικό κατασκευής της, η βασική διαφοροποίηση είναι ανάμεσα σε δύο υλικά: ξύλο ή αλουμίνιο. Το ξύλο είναι η all-time classic, ρουστίκ επιλογή, ιδίως για κήπους με πολύ πράσινο. Το μειονέκτημά του είναι ότι έχει αυξημένη ευαισθησία στις εξωτερικές συνθήκες και την κακοκαιρία, επομένως θέλει πιο συχνή συντήρηση. Το αλουμίνιο από την άλλη είναι η πιο μοντέρνα επιλογή, με μεγαλύτερη ανθεκτικότητα και πιο μειωμένα έξοδα συντήρησης.

pergola

Ιδέες για σκίαση και προστασία από τη βροχή

Αφού επιλέξεις το βασικό υλικό κατασκευής, πρέπει να διαλέξεις το υλικό που θα χρησιμοποιηθεί για προστασία από τον ήλιο και τη βροχή. Εδώ οι επιλογές είναι πολλές και καλύπτουν όλα τα γούστα. Έχεις να διαλέξεις ανάμεσα σε τεντόπανο, καλαμωτή, κουρτίνες, διάτρητη λαμαρίνα ή ακόμα και αλουμίνιο με μηχανισμό. Επίσης, μία υπέροχη ιδέα είναι και η πέργκολα με αναρριχόμενα φυτά, όπως η βουκαμβίλια, ο κισσός, το γιασεμί ή το αγιόκλημα. Βέβαια, η συγκεκριμένη επιλογή απαιτεί εντατική περιποίηση και δεν προσφέρει μεγάλη σκίαση και προστασία από τις καιρικές συνθήκες. Φρόντισε, λοιπόν, να επιλέξεις λαμβάνοντας υπόψη όχι μόνο το αισθητικό κομμάτι αλλά και τις ιδιαίτερες ανάγκες του χώρου σου.

Kαι φυσικά για απόλυτη προστασία, όχι μόνο από τις καιρικές συνθήκες αλλά και από κάθε κίνδυνο, σημασία έχει η επιλογή του κατάλληλου ασφαλιστικού προγράμματος κατοικίας που σου προσφέρει η Anytime!