Σε όλους έχει συμβεί να ανάψει κάποια ένδειξη στο καντράν του αυτοκινήτου και να μας κυριεύσει ο πανικός, μην ξέροντας τι ακριβώς σημαίνει και πόσο σοβαρό είναι. Σ’ αυτό το άρθρο, λοιπόν, θα δεις τι ακριβώς σηματοδοτεί η κάθε ένδειξη, ώστε την επόμενη φορά που θα είναι αναμμένη να ξέρεις περίπου τι… σε περιμένει.

Πράσινο, πορτοκαλί ή κόκκινο;

Καταρχάς, είναι σημαντικό να καταλάβεις ότι η φωτεινή ένδειξη σε προειδοποιεί πριν συμβεί κάτι κακό και όχι αφού έχει συμβεί, επομένως δεν είναι ανάγκη να πανικοβληθείς. Επίσης, σημασία δεν έχει μόνο ότι άναψε μια ένδειξη αλλά και τι χρώμα έχει. Για παράδειγμα, όταν τα λαμπάκια είναι πράσινα ή μπλε, συνήθως μας πληροφορούν για κάτι, όπως για παράδειγμα ότι είναι αναμμένα τα φώτα ομίχλης. Όταν είναι πορτοκαλί ή κίτρινο, υπάρχει κάποιο πρόβλημα αλλά δεν είναι τόσο σημαντικό, ώστε να χρειαστεί να σταματήσεις άμεσα και να καλέσεις την οδική βοήθεια. Όταν πάλι είναι κόκκινο, πρέπει άμεσα να κάνεις στην άκρη, να σβήσεις τη μηχανή και να πάρεις βοήθεια. Ας δούμε τώρα συνοπτικά τις πιο βασικές ενδείξεις και τι υποδηλώνουν, όταν ανάβουν.

Λαμπάκι φρένων:

λαμπάκια

όταν ανάβει, υποδηλώνει πτώση της στάθμης του υγρού των φρένων ή φθαρμένα τακάκια. Πρέπει να ελεγχθεί άμεσα.

Λαμπάκι λαδιού:

λαμπάκια

όταν ανάψει, σημαίνει χαμηλή στάθμη ή πτώση της πίεσης στο κύκλωμα λίπανσης. Πρέπει να σβήσεις άμεσα τη μηχανή και να καλέσεις την οδική βοήθεια.

Η παρακάτω ένδειξη υποδηλώνει πρόβλημα στο σύστημα ψύξης της μηχανής:

λαμπάκια

Θέλει προσοχή, γιατί η αυξημένη θερμοκρασία μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ζημιά στον κινητήρα.

Λαμπάκι μπαταρίας:

λαμπάκια

πρέπει να ελεγχθεί η κατάσταση της μπαταρίας, αν θέλει επαναφόρτιση ή αντικατάσταση.

Λαμπάκι μηχανής:

λαμπάκια

υποδηλώνει σφάλμα σε ένα από τα συστήματα του κινητήρα και πρέπει σίγουρα να ελεγχθεί από μηχανικό.

Λαμπάκι αερόσακου:

αν ανάψει, σημαίνει ότι υπάρχει κάποια δυσλειτουργία στο συγκεκριμένο σύστημα και οι αερόσακοι μπορεί να μη λειτουργήσουν σε περίπτωση σύγκρουσης.

Λαμπάκι που υποδηλώνει χαμηλή πίεση ελαστικών:

λαμπάκια

Σε κάθε περίπτωση, μία επίσκεψη στον μηχανικό σου θα σε διαφωτίσει σχετικά με το πόσο σοβαρό είναι το πρόβλημα – και το σίγουρο είναι ότι με την ασφάλιση του αυτοκινήτου σου στην Anytime, δεν έχεις να φοβάσαι τίποτα!