Γιορτή αγάπης, χαράς και αισιοδοξίας, τα Χριστούγεννα είναι συνυφασμένα με τα δώρα, τις ευχές και τις στιγμές που ανταλλάζουμε με τους αγαπημένους μας ανθρώπους. Οι συζητήσεις και τα παιχνίδια δίπλα στο τζάκι, τα κάλαντα, οι μεθυστικές μυρωδιές της κουζίνας, το χριστουγεννιάτικο δέντρο και τα άλλα στολίδια, τα εδέσματα πάνω στο τραπέζι, τα τοπικά ήθη και έθιμα είναι στοιχεία που κάνουν αυτή την περίοδο του χρόνου τόσο ξεχωριστή. Στην Κύπρο, τα γλυκά αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι των εορτών και η ετοιμασία τους σε κάθε σπίτι είναι μια μικρή ιεροτελεστία. Ποια είναι, όμως, τα επικρατέστερα;

Μελομακάρονα
Τα μελομακάρονα, μαζί με τους κουραμπιέδες, είναι από τα γλυκά που δε λείπουν από κανένα σπίτι τα Χριστούγεννα. Άλλοι τα προτιμούν τραγανά, άλλοι πιο μελωμένα και άλλοι «τόσο όσο». Η βάση τους είναι μπισκοτένια και στη συνέχεια, βυθίζονται σε σιρόπι από μέλι, ενώ για γαρνιτούρα και γεύση πασπαλίζονται στο τέλος με καρύδι. Κυκλοφορούν πολλές παραλλαγές τους, όπως π.χ. χαλεπιανό (φιστίκι Αιγίνης) στη θέση του καρυδιού και εσπεριδοειδή ή μπράντι για άρωμα. Για κάποιους, η επικάλυψη με σοκολάτα, παρόλο που είναι πιο σύγχρονη προσθήκη, επιβάλλεται!

Πηγή: https://akispetretzikis.com/categories/glyka/ta-melomakarona-toy-akh 

Κουραμπιέδες
Βρίσκονται, επίσης, στην κορυφή της λίστας με τα χριστουγεννιάτικα εδέσματα και μας έρχονται από την Ανατολή. Το όνομά τους λέγεται ότι σημαίνει «ξηρό μπισκότο», αλλά φυσικά δεν έμειναν εκεί. Αμύγδαλα, ζάχαρη άχνη, βανίλια και το παραδοσιακό ροδόστεμα διανθίζουν την ήδη πλούσια γεύση του κουραμπιέ, την οποία του χαρίζει το φρέσκο βούτυρο. Στην ίδια κατηγορία συναντάμε και τα φοινικωτά. Στο εσωτερικό της ζύμης του κουραμπιέ προστίθενται ολόκληρα φοινίκια (χουρμάδες), απ’ όπου έχει αφαιρεθεί το κουκούτσι και έχει αντικατασταθεί με ξηρούς καρπούς, συνήθως καρύδια.

 

Πηγή: https://akispetretzikis.com/el/categories/glyka/paradosiakoi-koyrampiedes

Christmas Cake
Ένα χριστουγεννιάτικο γλυκό που έφτασε στην Κύπρο από τη Μεγάλη Βρετανία και οι δημιουργοί του οποίου συναγωνίζονται στη μαεστρία και στο στόλισμα. Το κλασικό πλέον Christmas Cake είναι ένα εντυπωσιακό σε εμφάνιση και γεύση κέικ, που φτιάχνεται με ξηρά φρούτα, γλυκά του κουταλιού, μπαχαρικά (που συμβολίζουν τους τρεις μάγους από την Ανατολή) και αλκοόλ, το οποίο προστίθεται σταδιακά μέχρι τη μέρα που θα κοπεί το κέικ. Η εξέλιξή του μέσα στα χρόνια, περιλαμβάνει όλο και περισσότερο περίπλοκη διακόσμηση, αφήνοντας τη φαντασία των δημιουργών ελεύθερη.

Πηγή: https://akispetretzikis.com/en/categories/keik/kypriako-christoygenniatiko-keik-2

Βασιλόπιτα
Το έθιμο της κοπής της βασιλόπιτας έχει τις ρίζες του στην αρχαιότητα, αλλά στην ορθόδοξη παράδοση καθιερώθηκε την εποχή του Μεγάλου Βασιλείου, στον οποίο η πίτα οφείλει και το όνομά της. Ο μύθος λέει ότι, λόγω της αποτυχημένης προσπάθειας ενός Ρωμαίου αυτοκράτορα να αποσπάσει χρυσαφικά και νομίσματα από τους κατοίκους της Καισαρείας, τα τιμαλφή κατέληξαν σε αγαθοεργίες και ένα μέρος τους πίσω στους κατοίκους μέσα σε πίτες. Έτσι, το έθιμο αυτό επικράτησε μέχρι και σήμερα στην παράδοσή μας και όποιος κερδίζει το φλουρί της βασιλόπιτας θεωρείται τυχερός.

Πηγή: https://akispetretzikis.com/el/categories/keik/vasilopita-keik

Ζυμώματα
Τα χριστόψωμα, οι γεννόπιτες, τα σταυροκούλουρα, οι γλισταρκές, οι δακτυλιές, τα βορτακούθκια και άλλα χριστουγεννιάτικα ζυμώματα μπορεί πλέον να μην τα συναντάμε τόσο συχνά, αλλά είναι ωραίο να θυμόμαστε πού και πού πώς γιόρταζαν οι γιαγιάδες και οι παππούδες μας. Και αν έχουμε και καμιά συνταγή που έχει περάσει από γενιά σε γενιά, μπορούμε να δοκιμάσουμε να φτιάξουμε μερικά από αυτά και να μοσχομυρίσει το σπίτι μας παράδοση!

 

Πηγή: https://akispetretzikis.com/el/categories/pswmia-zymes/christopswmo

Τα Χριστούγεννα είναι για την οικογένεια, για τους φίλους, για την επαφή με τους δικούς μας ανθρώπους. Δεν έχει σημασία τι ή πόσο θα φάμε, αλλά να είμαστε υγιείς, χαρούμενοι και αγαπημένοι. Τα φαγητά, τα γλυκά και τα στολίδια είναι για να ξεφεύγουμε από την καθημερινότητά μας και να ανεβάζουμε τη διάθεσή μας. Κάθε εποχή του χρόνου θα πρέπει να εκτιμάμε τα αγαθά που έχουμε και να φροντίζουμε για την ευημερία και την ασφάλεια αυτών που αγαπάμε.

Xmas table

Η Anytime προσφέρει μοναδικά πακέτα ασφάλισης κατοικίας, για να αισθανόμαστε την ηρεμία και την ασφάλεια που χρειαζόμαστε κάθε στιγμή και κάθε εποχή.