Η Ευρωβουλή και η Κομισιόν βάζουν «φρένο» στις εκπομπές ρύπων των αυτοκινήτων με στόχο τη μείωσή τους κατά τουλάχιστον 55% έως το 2030. Ο αναθεωρημένος νόμος ονομάζεται Κανονισμός Καταμερισμού Προσπάθειας (ESR), είναι μέρος του ευρωπαϊκού προγράμματος “Fit for 55” και στοχεύει στη μείωση των εκπομπών ρύπων και αερίων θερμοκηπίου. Οι στόχοι αυτοί θα έχουν διαφοροποιήσεις μεταξύ των χωρών, εξαρτώμενοι από το κατά κεφαλή ΑΕΠ.

Τι λέει η Κύπρος για όλα αυτά;

Πιο συγκεκριμένα, στην Κύπρο το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε νομοσχέδιο για τη μείωση ατμοσφαιρικών ρύπων και αερίων θερμοκηπίου που προέρχονται από τις οδικές μεταφορές, το οποίο θα συζητηθεί στη Βουλή από αρμόδια επιτροπή. Με την ψήφιση του νόμου θα τεθούν σε εφαρμογή μέτρα στο πλαίσιο του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την Κύπρο του αύριο, καθώς και των σχεδίων χορηγιών για αγορά ηλεκτροκίνητων οχημάτων και για απόσυρση ρυπογόνων οχημάτων, καθώς και για παραχώρηση κινήτρων για εναλλακτικούς τρόπους διακίνησης.

Τι έχουμε να περιμένουμε στο άμεσο μέλλον;

Τι σημαίνουν όλα τα παραπάνω στην πράξη; Πώς θα επηρεαστεί η καθημερινότητά μας στον δρόμο; Κάποια από τα μέτρα που μπορεί να ισχύσουν, σε διαβούλευση πάντα με την εκάστοτε Αρχή Τοπικής Αυτοδιοίκησης, είναι τα παρακάτω:

– Kαθορισμός συγκεκριμένων περιοχών ή οδών (κυρίως στα κέντρα των πόλεων) με χαμηλές ή μηδενικές εκπομπές ρύπων.

– Απαγόρευση της διακίνησης ρυπογόνων οχημάτων σε συγκεκριμένες περιοχές ή οδούς και για συγκεκριμένες μέρες και ώρες.

– Καθορισμός μιας ημερομηνίας μετά το πέρας της οποίας δεν θα επιτρέπεται πλέον η εγγραφή ρυπογόνων οχημάτων.

– Καθορισμός συγκεκριμένων μεταφορικών δραστηριοτήτων που θα διενεργούνται αποκλειστικά με ηλεκτρικά οχήματα, όπως για παράδειγμα η παράδοση προϊόντων.

– Καθορισμός απαιτήσεων για συμπερίληψη σε διαφημίσεις ή άλλους τρόπους προώθησης για την αγορά ή χρήση οχημάτων που κινούνται με συμβατικά καύσιμα, γενικώς περιεχομένου που προωθεί εναλλακτικούς τρόπους διακίνησης, όπως περπάτημα, ποδηλασία και χρήση δημόσιων επιβατικών μεταφορών.

 εκπομπές ρύπων

Τέλος, το νομοσχέδιο προβλέπει εγκατάσταση συσκευών φωτοεπισήμανσης (κάμερες) και πρόστιμα για τους παραβάτες. H Κύπρος είναι από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις υψηλότερες εκπομπές ρύπων, επομένως αξίζει τον κόπο να δούμε αυτά τα μέτρα με… καλό μάτι, αφού μόνο καλό θα κάνουν τέτοιες αλλαγές στην ποιότητα της καθημερινότητάς μας και στο περιβάλλον που θα παραδώσουμε στις νεότερες γενιές!