Δεν υπάρχει ταξίδι στο οποίο δεν θα συμβεί κάτι απρόοπτο που θα φέρει αναστάτωση, μικρή ή μεγάλη, όμως δεν χρειάζεται πανικός, αλλά οργάνωση και φυσικά ψυχραιμία. Παρακάτω θα βρεις συγκεντρωμένα όλα τα… στραβά κι ανάποδα που μπορεί να σου τύχουν, πώς να τα αποφύγεις αλλά και τι να κάνεις αν σου συμβούν.

Απώλεια σημαντικών εγγράφων

Το πιο κλασσικό απρόοπτο που σίγουρα σε όλους έχει συμβεί έστω μία φορά είναι η απώλεια σημαντικών εγγράφων, όπως ταυτότητα, διαβατήριο κ.λπ. Γι’ αυτό και πρέπει να είναι το πρώτο που θα ελέγχεις πάντα πριν φύγεις από το σπίτι για το ταξίδι. Αν πάλι χάσεις κάτι από τα παραπάνω στη διάρκεια του ταξιδιού, πρέπει να πας στο πλησιέστερο αστυνομικό τμήμα να δηλώσεις την απώλεια ή κλοπή και μετά να επικοινωνήσεις με την πρεσβεία ή το προξενείο της Κύπρου στη χώρα που βρίσκεσαι για να σου εκδώσουν το προσωρινό έγγραφο/διαβατήριο έκτακτης ανάγκης.

Ταξιδιωτικά απρόοπτα

Απώλεια κινητού ή καρτών

Σε περίπτωση απώλειας κινητού ή κάρτας, η διαδικασία είναι λίγο πολύ γνωστή: Ειδοποιείς την εταιρεία κινητής για ενεργοποίηση φραγής στο κινητό, την τράπεζα για να μπλοκάρει τις συναλλαγές της κάρτας και φυσικά δηλώνεις την κλοπή στο κοντινότερο αστυνομικό τμήμα.

Ταξιδιωτικά απρόοπτα

Αδιαθεσία

Η αδιαθεσία είναι πάντα στο ταξιδιωτικό «μενού» ως ενδεχόμενο, αν όμως είσαι λίγο προσεκτικός/η, αν μη τι άλλο, θα μειώσεις τις πιθανότητες. Πχ. αν ξέρεις ότι σε πειράζει ένα τρόφιμο και πας και το φας, ε ποιος σου φταίει; Επίσης, καλό θα ήταν να τσεκάρεις από πριν σε τι απόσταση από το ξενοδοχείο σου βρίσκεται το κοντινότερο κέντρο υγείας, ιδίως αν ταξιδεύεις μαζί με παιδιά. Τέλος, φτιάξε ένα μικρό νεσεσέρ – φαρμακείο με κάποια βασικά φάρμακα που, αχρείαστα να’ ναι, θα σε ανακουφίσουν σε περίπτωση αδιαθεσίας, όπως παυσίπονα και αναλγητικά για πονοκέφαλο ή πυρετό, αντιόξινα και αντιδιαρροϊκά για στομαχική διαταραχή και αντισταμινικά για τσιμπήματα (αν πας σε μέρη εξωτικά). Αν σε βρει όμως το «κακό» απροετοίμαστο, μην πανικοβληθείς, απλώς ψάξε για το κοντινότερο φαρμακείο ή το κέντρο υγείας σε περίπτωση που πρέπει να σε δει γιατρός.

Ταξιδιωτικά απρόοπτα

Σε κάθε περίπτωση, το σημαντικό είναι να μην αφήσεις τα απρόοπτα να σου χαλάσουν τη διάθεση και τις διακοπές. Το μόνο για το οποίο δεν χρειάζεται να αγχωθείς είναι αν ταξιδεύεις με αυτοκίνητο, γιατί η ασφάλεια της Anytime σε προστατεύει από κάθε αναποδιά!