Είναι αλήθεια ότι τα τελευταία χρόνια νιώθουμε σαν να ζούμε το “Back to the future”, αφού η τεχνητή νοημοσύνη είναι παντού στη ζωή μας και φυσικά έχει εισχωρήσει και στην αυτοκινητοβιομηχανία! Τα οφέλη της στην οδήγηση πολλά και σε αυτό το άρθρο θα διερευνήσουμε τους τρόπους με τους οποίους η τεχνητή νοημοσύνη φέρνει επανάσταση στον τρόπο που οδηγούμε αλλά και τις προκλήσεις που πρέπει να ξεπεραστούν για να γίνει πραγματικότητα αυτή η τεχνολογία.

Μεγαλύτερη οδική ασφάλεια

Η μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και η βελτίωση της ασφάλειας στον δρόμο είναι από τα σημαντικότερα οφέλη που έχουμε να αποκομίσουμε από το AI. Με αισθητήρες που λειτουργούν με τεχνητή νοημοσύνη, τα οχήματα μπορούν να ανιχνεύουν και να ανταποκρίνονται σε πιθανούς κινδύνους, όπως διέλευση πεζών, άλλα οχήματα και κινδύνους στον δρόμο, σε πραγματικό χρόνο. Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί επίσης να βοηθήσει τους οδηγούς να αποφύγουν κοινά ανθρώπινα λάθη, όπως η απόσπαση της προσοχής στην οδήγηση και η υπνηλία, τα οποία είναι κύριες αιτίες ατυχημάτων.

Τεχνητή νοημοσύνη

Λιγότερη κίνηση, πιο καθαρό περιβάλλον

Διαθέτοντας δεδομένα κίνησης σε πραγματικό χρόνο και προγνωστικά αναλυτικά στοιχεία, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να βελτιστοποιήσει τη ροή της κυκλοφορίας, να μειώσει τη συμφόρηση και να βελτιώσει σε κάποια οχήματα και την απόδοση καυσίμου. Αυτό ακολούθως μπορεί να οδηγήσει στη μείωση των εκπομπών άνθρακα και στην εξοικονόμηση χρημάτων που δαπανούνται για καύσιμα.

Εμπόδια και προκλήσεις

Ωστόσο, υπάρχουν ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν ώστε η οδήγηση με τεχνητή νοημοσύνη να μπει για τα καλά στη ζωή μας. Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις είναι η ανάπτυξη αξιόπιστων συστημάτων AI, τα οποία να είναι σε θέση να ανιχνεύουν με ακρίβεια και να ανταποκρίνονται σε ένα ευρύ φάσμα σεναρίων, από κακές καιρικές συνθήκες έως απροσδόκητες οδικές συνήθειες.

Επιπλέον, υπάρχει ανάγκη για ρυθμιστικά πλαίσια που μπορούν να εξασφαλίσουν την ασφαλή και ηθική χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στην οδήγηση, καθώς και πρότυπα για τη δοκιμή και την πιστοποίηση συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης.

Τεχνητή νοημοσύνη

Υπάρχουν βέβαια κοινωνικές και πολιτιστικές προκλήσεις που πρέπει να ξεπεραστούν για να αξιοποιηθούν πλήρως οι δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης στην οδήγηση. Για παράδειγμα υπάρχει ανησυχία ότι μπορεί να προκαλέσει απώλεια θέσεων εργασίας, καθώς και μια γενικότερη δυσπιστία για τα πραγματικά οφέλη των αυτόνομων συστημάτων. Το σίγουρο είναι ότι υπάρχει ανάγκη για μεγαλύτερη εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση σχετικά με τα οφέλη της οδήγησης με τεχνητή νοημοσύνη και έχουμε ακόμα δρόμο μπροστά μας σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση κοινωνικών και πολιτιστικών φραγμών που εμποδίζουν την ευρεία υιοθέτησή της.

Να επισημάνουμε τέλος ότι η Anytime δε γινόταν να μην ακολουθήσει τις τεχνολογικές εξελίξεις. Το πρόγραμμα Smart Drive, μέσω της εφαρμογής του, αξιολογεί την οδική συμπεριφορά, επιβραβεύοντας την ασφαλή οδήγηση με έκπτωση στα ασφάλιστρα στην ανανέωση του συμβολαίου τους!