Το zero waste είναι μια παγκόσμια τάση που ήρθε για να μείνει και έχει ήδη αποκτήσει πλήθος ένθερμων υποστηρικτών σε όλο τον πλανήτη. Αξίζει, λοιπόν, να μάθουμε περισσότερα πράγματα για αυτό το κίνημα και τη χρησιμότητά του.

Καταρχάς, zero waste σημαίνει μηδενική παραγωγή απορριμμάτων και πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την επίσημη ορολογία, είναι ο σχεδιασμός και η διαχείριση προϊόντων και διαδικασιών για τη συστηματική μείωση και εξάλειψη του όγκου αλλά και της τοξικότητας των αποβλήτων και των υλικών, τη διατήρηση και την επαναχρησιμοποίηση όλων των πόρων, χωρίς να γίνεται καύση ή ταφή.

Όμως, πώς μπορούμε στην πράξη να μειώσουμε την ποσότητα των σκουπιδιών μας στο σπίτι αλλά και έξω από αυτό; Aς δούμε κάποιες πρακτικές συμβουλές και λύσεις.

Κεφάλαιο «Ρούχα»

Ξεκινώντας από την ντουλάπα μας! Είναι κρίμα τα ρούχα που δεν χρειαζόμαστε να καταλήγουν στα σκουπίδια, ενώ μπορούν να φανούν χρήσιμα σε άλλους ανθρώπους ή και να μεταποιηθούν, ώστε να τα χρησιμοποιήσουμε ξανά δίνοντάς τους μια δεύτερη ευκαιρία.

zero waste

Κεφάλαιο «Σκεύη οικιακής χρήσης»

Συνεχίζοντας με τα είδη οικιακής χρήσης, γνωρίζατε ότι ένα τεράστιο ποσοστό των σκουπιδιών στις χωματερές είναι πλαστικά μπουκάλια νερού και ποτήρια καφέ μιας χρήσεως; Σύμφωνα με έρευνες, 25 δις ποτήρια από φελιζόλ πετιούνται κάθε χρόνο. Όσο για τα μπουκάλια του νερού; Πάνω από 1 εκατομμύριο από αυτά αγοράζονται… ανά λεπτό. Γιατί, λοιπόν, να μην αντικαταστήσουμε τα πλαστικά ή χάρτινα δοχεία με επαναχρησιμοποιούμενα σκεύη για το νερό ή τον καφέ μας; Mε αυτόν τον τρόπο, εκτός από καλό στο περιβάλλον, θα κάνουμε και καλό στην τσέπη μας! Το ίδιο φυσικά ισχύει και με τις συσκευασίες του delivery: φτιάχνοντας καθημερινά σπιτικό φαγητό θα γλιτώσουμε από τα περιττά σκουπίδια του και επιπλέον θα ωφελήσουμε και την υγεία μας.

Κεφάλαιο «Ψώνια»

Η αλλαγή της νομοθεσίας για τις πλαστικές σακούλες μας έχει ήδη βάλει στη διαδικασία να χρησιμοποιούμε σακούλες από φυσικά υλικά, όπως καμβά ή βαμβάκι, και αυτό από μόνο του είναι μια πολύ θετική εξέλιξη για τη μείωση των αποβλήτων – αρκεί να το κάνουμε συστηματικά.

zero waste

Kεφάλαιο «Τρόφιμα»

Όσο μεγαλύτερες ποσότητες φαγητού συσσωρεύουμε στο ψυγείο μας τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες αυτά να χαλάσουν και να πεταχτούν στα σκουπίδια. Αν όμως εφαρμόσουμε τον κανόνα να μην αγοράζουμε νέα τρόφιμα, αν πρώτα δεν έχουμε καταναλώσει σχεδόν όλα όσα βρίσκονται στο ψυγείο μας, τότε θα μειώσουμε τη σπατάλη φαγητού και κατά συνέπεια και τα απορρίμματα.

zero waste

Υιοθετώντας όσο το δυνατόν περισσότερες μπορούμε από τις παραπάνω συνήθειες αποκτούμε έναν τρόπο ζωής που συμβάλλει καθοριστικά στο να δημιουργήσουμε ένα πιο πράσινο μέλλον για όλους μας, αφού ακόμα και μία μόνο αλλαγή μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά στη βιωσιμότητα του πλανήτη.