Είναι γνωστό σε όλους: αν δεν στολίσεις χριστουγεννιάτικο δέντρο δεν μπαίνεις σε mood γιορτών, τόσο συνυφασμένο είναι το έθιμο αυτό με τα Χριστούγεννα! Και όχι άδικα, αφού οι πιο όμορφες αναμνήσεις μας από οικογενειακές στιγμές σίγουρα περιλαμβάνουν το στόλισμα του δέντρου και το άνοιγμα των δώρων κάτω από αυτό. Αναρωτήθηκες όμως από πού ξεκίνησε αυτό το έθιμο και γιατί έλατο και όχι κάποιο άλλο δέντρο;

Οι συμβολισμοί και η σημασία τους

Λέγεται, λοιπόν, ότι το έλατο καθιερώθηκε ως χριστουγεννιάτικο σύμβολο τον 8ο αιώνα, όταν ο Άγιος Βονιφάτιος θέλησε να αντικαταστήσει τη βελανιδιά που οι ειδωλολάτρες θεωρούσαν ιερό δέντρο με το έλατο. Ο συμβολισμός που το κατέστησε δέντρο των Χριστουγέννων είναι απλός: ως αειθαλές δέντρο, του οποίου τα φύλλα δεν μαραίνονται και δεν πέφτουν ποτέ και μένει καταπράσινο ακόμα και στο βαθύ χειμώνα, συμβολίζει την αιώνια ζωή που ξεκινά με τη γέννηση του Χριστού. Ιστορικές μελέτες μάλιστα λένε ότι επιλέχθηκε για το τριγωνικό του σχήμα που παραπέμπει στην Αγία Τριάδα και ότι το αστέρι που βάζουμε στην κορυφή του συμβολίζει το φωτεινό άστρο της ανατολής που οδήγησε τους τρεις μάγους στη φάτνη.

tree

Πώς ξεκίνησαν όλα…

Στα νεότερα χρόνια, το πρώτο στολισμένο δέντρο εμφανίστηκε στη Γερμανία το 1539. Συμβόλιζε το δέντρο του παραδείσου, γι’ αυτό και το στόλιζαν στις 24 Δεκεμβρίου που ήταν θρησκευτική γιορτή του Αδάμ και της Εύας. Τα πρώτα του στολίδια ήταν μπισκότα που αναπαριστούσαν την όστια, το χριστιανικό σύμβολο της σωτηρίας, με τα χρόνια όμως πήραν διάφορα σχήματα και στη συνέχεια προστέθηκαν και κεριά.

Στις αρχές του 19ου αιώνα το έθιμο πέρασε στην Αγγλία μέσω του Γερμανού συζύγου της βασίλισσας Βικτωρίας Αλβέρτου. Επίσης, οι γερμανοί άποικοι ήταν αυτοί που εισήγαγαν τα χριστουγεννιάτικα δέντρα στη Βόρεια Αμερική στις αρχές του 17ου αιώνα, με τη δημοφιλία τους να εξαπλώνεται σε όλη την Αμερική τον 19ο αιώνα. Στην Ελλάδα πάλι το έθιμο ήρθε την περίοδο της Βαυαροκρατίας όταν το 1834 ο Βασιλιάς Όθωνας έβαλε το πρώτο χριστουγεννιάτικο δέντρο στην κατοικία του στο Ναύπλιο.

Interesting fact: Στις 22 Δεκεμβρίου 1882 ο Τόμας Έντισον ήταν ο πρώτος που έβαλε τον ηλεκτρισμό στο παιχνίδι, αντικαθιστώντας τα κεριά στο χριστουγεννιάτικο δέντρο της Νέας Υόρκης με ηλεκτρικούς λαμπτήρες δικιάς του –φυσικά– επινόησης!