Τα οφέλη της ποδηλασίας στην υγεία και τη φυσική μας κατάσταση είναι γνωστά σε όλους, γι’ αυτό και το ποδήλατο είναι ένα είδος άσκησης που κερδίζει έδαφος αποκτώντας όλο και πιο πολλούς φανατικούς «οπαδούς» τα τελευταία χρόνια. Σε αυτό φυσικά βοηθούν και οι ποδηλατόδρομοι που είναι διαθέσιμοι σε όλες τις μεγάλες πόλεις του νησιού και δίνουν στους λάτρεις της ποδηλασίας την ευκαιρία να εξασκήσουν το χόμπι τους με ασφάλεια. Ας δούμε, λοιπόν, εδώ κάποιες κορυφαίες επιλογές για ατέλειωτες ποδηλατάδες στις καλύτερες γειτονιές!

Στη Λευκωσία

Η πρωτεύουσα προσφέρει πολύ ενδιαφέρουσες επιλογές σε ποδηλατόδρομους, ξεκινώντας από το Εθνικό Πάρκο Αθαλάσσας, με ποδηλατικό μονοπάτι 16 χιλιομέτρων που είναι από τα πιο δημοφιλή, καθώς είναι χαμηλής δυσκολίας με ήπιες ανηφόρες και κατηφόρες και δίνει τη δυνατότητα να απολαύσει κανείς τις ομορφιές της φύσης χωρίς να απομακρυνθεί από την πόλη. Σημείο αναφοράς για τους ποδηλάτες είναι και το Γραμμικό Πάρκο Πεδιαίου, μια φανταστική καταπράσινη διαδρομή δίπλα από τον Πεδιαίο ποταμό, με ποδηλατόδρομο 14 χιλιομέτρων που ξεκινά από το γεφύρι νότια του Προεδρικού Μεγάρου, διασχίζει το πάρκο του Προεδρικού, περνά κάτω από τη γέφυρα της οδού Χείλωνος και καταλήγει στο χώρο του Παλιού Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας. Εκτός όμως από τους ποδηλατόδρομους εντός των πάρκων, να μην ξεχνάμε και αυτούς που εκτείνονται κατά μήκος των αυτοκινητόδρομων, όπως για παράδειγμα οι ποδηλατόδρομοι που εκτείνονται παράλληλα με τη Λεωφόρο Λεμεσού, τη Λεωφόρο Γ. Κρανιδιώτη, αλλά και στην Αγλαντζιά, κατά μήκος των Λεωφόρων Ακαδημίας, Κυρηνείας, ΡΙΚ και Πανεπιστημίου.

Στη Λάρνακα

Ο πιο διάσημος ποδηλατόδρομος της Λάρνακας είναι φυσικά αυτός που ξεκινά από την αρχή της Λεωφόρου Αθηνών και καταλήγει στο δυτικό άκρο της, μπροστά στο Μεσαιωνικό Κάστρο της Λάρνακας, με συνολικό μήκος 1.320 μέτρα, μια ειδυλλιακή διαδρομή σε έναν από τους ωραιότερους παραλιακούς δρόμους της Κύπρου!

ποδηλατόδρομοι

Στη Λεμεσό

Από τους μεγαλύτερους ποδηλατόδρομους του νησιού είναι αυτός που εκτείνεται κατά μήκος του παραλιακού δρόμου της Λεμεσού, διασχίζοντας ουσιαστικά όλη σχεδόν την πόλη, από τον αρχαιολογικό χώρο της Αμαθούντας ως τα μεγάλα ξενοδοχεία, εστιατόρια κ.λπ., καταλήγοντας λίγο πριν το Παλιό Λιμάνι. Επίσης, να μην ξεχάσουμε τα δύο Γραμμικά Πάρκα της Λεμεσού: το Γραμμικό Πάρκο Γαρύλλη και το Γραμμικό Πάρκο Βαθκειάς στη Μέσα Γειτονιά, που διαθέτουν αμφότεροι αξιόλογους ποδηλατόδρομους για ασφαλείς βόλτες σε όμορφα τοπία εντός του αστικού ιστού.

Στην Αγία Νάπα

Ιδανική καλοκαιρινή διαδρομή αποτελεί ο ποδηλατόδρομος Αγίας Νάπας – Κάβο Γκρέκο, συνολικού μήκους 9 χιλιομέτρων, που αναβαθμίστηκε με ευρωπαϊκές προδιαγραφές από το 2018.