Είναι αλήθεια ότι η βενζίνη, «πεζίνα» στην κυπριακή, είναι το πιο δημοφιλές καύσιμο στον κόσμο, άμεσα συνδεδεμένο με την καθημερινή μας μετακίνηση και όλοι την αναγνωρίζουμε από την χαρακτηριστική οσμή της. Όμως πόσα γνωρίζουμε πραγματικά γι’ αυτήν; H αλήθεια είναι ότι το πρώτο καύσιμο που χρησιμοποιήθηκε στο πρώτο αυτοκίνητο ήταν το πετρέλαιο. Η βενζίνη είναι παράγωγο του αργού πετρελαίου μετά από επεξεργασία του κι είναι ελαφρύ, άχρωμο συνήθως και εύφλεκτο υλικό. Είναι σίγουρα το πιο βασικό καύσιμο για τις περισσότερες μετακινήσεις στην εποχή μας και φυσικά είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιστορία του αυτοκινήτου.

Gasoline

Βενζινάδικο ή Πρατήριο ή «Πεζίνα»!

Στην Αμερική -όπως ήταν φυσικό- δημιουργήθηκαν τον περασμένο αιώνα τα πρώτα πρατήρια καυσίμων κι ακολούθησε μετά και η Ευρώπη. Πριν δημιουργηθούν τα πρώτα πρατήρια, τα καύσιμα ήταν διαθέσιμα σε τοπικά παντοπωλεία, διυλιστήρια, ακόμη και φαρμακεία! Οι άνθρωποι μετέφεραν λοιπόν τη βενζίνη μέσα σε δοχεία ή και άδεια μπουκάλια από αλκοόλ. Το ντεπόζιτο μάλιστα στα πρώτα αυτοκίνητα ήταν κάτω από το μαξιλάρι του καθίσματος! Με ένα χωνί λοιπόν γέμιζαν το ντεπόζιτο από το δοχείο με το οποίο μετέφεραν τη βενζίνη. Σίγουρα δεν ήταν και η πιο εύκολη διαδικασία. Όλα άλλαξαν φυσικά όταν με το πλήρωμα του χρόνου και την απίστευτη ανάπτυξη της αυτοκινητοβιομηχανίας η ανάγκη για σταθμούς ανεφοδιασμού έγινε ζωτικής σημασίας για τις μετακινήσεις. Αρχικά εμφανίστηκαν χειροκίνητες αντλίες, πάνω σε πεζοδρόμια κι αργότερα εμφανίστηκαν και οι πρώτες μηχανικές αντλίες, που στην πορεία αναβαθμίστηκαν, για να μπορούν να υπολογίσουν με ακρίβεια τόσο την ποσότητα, όσο και την αξία της βενζίνης αλλά και των άλλων καυσίμων. Δεν άργησαν μετά να εμφανιστούν οι πρώτες μεγάλες εταιρίες καυσίμων και να δημιουργηθούν τα πρατήρια καυσίμων. Τα γνωστά σε όλους μας βενζινάδικα, οι «πεζίνες», όπως τις λέμε στην Κύπρο.

Καλές διαδρομές από την Anytime και τη Shell και τα πρατήρια Shell! Δες πώς κερδίζεις περισσότερα

Κι επειδή μπαίνει η Άνοιξη και τα μέτρα για τη μετακίνησή μας έχουν χαλαρώσει, μια βόλτα σε ένα πρατήριο καυσίμων πριν από κάθε μεγάλη ή μικρή διαδρομή για «γέμισμα» επιστρέφει στην καθημερινότητά μας.

Η Anytime που θέλει πάντα να μας διευκολύνει σε ό,τι έχει σχέση με το αυτοκίνητό μας και την καθημερινότητά μας έκανε πρόσφατα μια συνεργασία με το allSmart, το πρόγραμμα επιβράβευσης των πρατηρίων Shell. Δίνει λοιπόν τη δυνατότητα σε κάθε Κύπριο με κάθε νέο συμβόλαιο να κερδίσει 6.000 πόντους στην allSmart κάρτα, αλλά και διπλασιασμό των πόντων στην κάρτα του για όσο καιρό παραμένει ασφαλισμένος στην Anytime! Oι πόντοι αυτοί μπορούν να εξαργυρώνονται σε προϊόντα του καταλόγου allSmart των πρατηρίων Shell.