Οι νέες συνήθειες που έχουμε αποκτήσει λόγω της πανδημίας δεν περνούν απαρατήρητες, αφού, σε άλλους λιγότερο και σε άλλους λίγο πιο πολύ, έχουν φέρει αλλαγές στον τρόπο που χειριζόμαστε την καθημερινότητά μας. Μία από αυτές είναι και η εργασία από το σπίτι ή τηλεργασία, η οποία ειδικά όταν συνδυάζεται με οικογένεια αποτελεί μια πραγματική πρόκληση. Ακόμα και στις περιόδους που τα σχολεία είναι ανοιχτά, ένα περιστατικό στην τάξη μπορεί να στείλει τα παιδιά μας σπίτι και τότε είμαστε μαζί τους από το πρωί ως το τέλος του ωραρίου μας.

Κατ’ αρχάς, σε αυτή την περίπτωση, δε χρειάζεται να μας πιάνει πανικός! Τα παιδιά αντιλαμβάνονται πότε είμαστε αγχωμένοι ή εκνευρισμένοι και το πιο πιθανό είναι να βρεθούν στην ίδια θέση με εμάς. Θέτοντας ρεαλιστικούς στόχους, μπορούμε να προλαβαίνουμε καταστάσεις και να ανταποκρινόμαστε επαρκώς στις υποχρεώσεις μας. Προσδιορίζουμε τον πραγματικό χρόνο που μπορούμε να αφιερώσουμε στη δουλειά, συνεννοούμαστε με τον/την σύντροφό μας για την επίβλεψη των παιδιών σε βάρδιες και επικοινωνούμε τακτικά με συνεργάτες και συναδέλφους, για να τους μεταφέρουμε τυχόν δυσκολίες.

Το πρόγραμμα είναι το παν! Αν όλη η οικογένεια τηρεί με συνέπεια ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα, τότε ο καθένας θα ξέρει τη διαθεσιμότητα του άλλου και τα όρια θα είναι πιο ξεκάθαρα. Αν τα παιδιά παρακολουθούν τα μαθήματα του σχολείου μέσω τηλεκπαίδευσης, βεβαιωνόμαστε ότι όλα λειτουργούν σωστά και ότι τα παιδιά μας ακολουθούν τη ροή. Κάνουμε συχνά διαλείμματα έστω και για λίγα λεπτά, δίνουμε σημασία στα παιδιά, π.χ. τα ρωτάμε τι έμαθαν σήμερα. Φροντίζουμε να φάμε όλοι μαζί το μεσημέρι και όσο εμείς θα συνεχίσουμε τη δουλειά, προτείνουμε στα παιδιά να μελετήσουν.

Φυσικά, δε χρειάζεται να φορτώνουμε τα παιδιά μόνο με δουλειά για το σχολείο. Είτε μετά το τέλος του σχολικού ωραρίου, είτε αν τα παιδιά μας είναι μικρότερα σε ηλικία, θα πρέπει να τους δίνουμε δημιουργικές εναλλακτικές απασχόλησης. Η ζωγραφική, οι κατασκευές, η ολοκλήρωση ενός παζλ, podcasts με διάφορα θέματα, ελεγχόμενα βίντεο στο ίντερνετ ή συγκεκριμένα τηλεοπτικά προγράμματα είναι μερικές δραστηριότητες που μπορούν να απασχολήσουν τα παιδιά για κάποιο χρονικό διάστημα, χωρίς να πρέπει να παρακολουθούμε κάθε τους κίνηση.

Αν είστε από τους τυχερούς που μπορούν να έχουν βοήθεια από στενά συγγενικά ή φιλικά πρόσωπα, τότε μη διστάσετε! Ζητήστε τη βοήθειά τους, ακόμα και για τη μισή μέρα, ιδιαίτερα αν έχετε παιδιά μικρότερης ηλικίας, στα οποία δεν είναι εύκολο να εξηγήσουμε τις υποχρεώσεις μας. Έτσι, θα μπορέσετε να οργανώσετε καλύτερα τον χρόνο που αφιερώνετε για τη δουλειά και να είστε πιο παραγωγικοί, αλλά και απόλυτα αφοσιωμένοι στα παιδιά σας την υπόλοιπη μέρα.

Κάθε παιδί είναι ξεχωριστό και μόνο οι γονείς ξέρουν πώς η συνύπαρξη στο σπίτι σε μια δύσκολη συγκυρία, όπως αυτή που διανύουμε, μπορεί να γίνει πιο αρμονική. Εκείνο που ισχύει σε κάθε περίπτωση είναι ότι όλοι ανεξαιρέτως οι γονείς θέλουν να προσφέρουν στα παιδιά τους ένα περιβάλλον ήρεμο κι ασφαλές, ανεξαρτήτως των προκλήσεων που προκύπτουν. Γι’ αυτό και η Anytime διαθέτει μοναδικά προγράμματα ασφάλισης κατοικίας, για να αισθανόμαστε εμείς και η οικογένειά μας την ηρεμία και την ασφάλεια που χρειαζόμαστε κάθε στιγμή στο σπίτι μας.