Όλο και περισσότερος κόσμος ανακαλύπτει τις ομορφιές του νησιού μας τοn χειμώνα, τα υπέροχα γραφικά χωριά κάτω από τις χιονισμένες πλαγιές του Τροόδους και όχι μόνο. Γιατί δεν είναι μόνο το χιονοδρομικό κέντρο που έχει ενδιαφέρον τοn χειμώνα, υπάρχουν και πολλά μουσεία σε διάφορες επαρχίες που προσφέρονται για όμορφες αποδράσεις! Ας δούμε μερικά από αυτά…

Πεδουλάς: Λαογραφικό και Βυζαντινό Μουσείο

Το χωριό Πεδουλάς, στις βόρειες πλαγιές της οροσειράς του Τροόδους, είναι ένα πανέμορφο χωριό που περιστοιχίζεται από πευκοδάσος, κερασιές και πλούσιες πηγές νερού. Εκτός από τα υπέροχα μονοπάτια της φύσης έχει και δύο ενδιαφέροντα μουσεία, το Λαογραφικό Μουσείο Πεδουλά που στεγάζεται σε ένα αναπαλαιωμένο σπίτι στο κέντρο του χωριού, με έκθεση από ιστορικά κειμήλια της καθημερινής ζωής, όπως τοπικές φορεσιές αλλά και σκεύη και εργαλεία παλιάς εποχής, αλλά και το Βυζαντινό Μουσείο –κοντά στην εκκλησία του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, η οποία αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO– που φιλοξενεί εικόνες και λείψανα του 13ου – 20ού αιώνα και εκθέματα από την Εκκλησία του Τιμίου Σταυρού.

Κάμπος: Δασικό Μουσείο

Ο Κάμπος είναι ένα χωριό στα νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας που έχει μεγάλη παράδοση στην υλοτομία και την επεξεργασία του ξύλου, καθώς το δάσος που βρίσκεται εντός των ορίων του ξεπερνά το 65% της συνολικής του έκτασης. Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, που σε αυτό το χωριό στεγάζεται το Δασικό Μουσείο. Αξίζει επομένως μια χειμωνιάτικη επίσκεψη στο χωριό αυτό να συνδυαστεί με την επίσκεψη στο Μουσείο Δασών που θα μας δώσει την ευκαιρία να μάθουμε μέσα από ένα ταξίδι στον χρόνο την ιστορία των κυπριακών δασών και τα πάντα σχετικά με την επεξεργασία και τη χρήση του ξύλου στη χώρα από την αρχαιότητα ως σήμερα!

Όμοδος: Εθνικό Μουσείο Αγώνος

Το Όμοδος είναι μία ιδανική επιλογή για χειμωνιάτικες εξορμήσεις, με τα στενά δρομάκια και τα πετρόκτιστα σπίτια του να αποτελούν πόλο έλξης για την ιδιαίτερη ομορφιά τους. Εκτός από το Μοναστήρι του Τιμίου Σταυρού, στο χωριό στεγάζεται και το Εθνικό Μουσείο Αγώνος, το Μουσείο Βυζαντινών Εικόνων, το Λαογραφικό Μουσείο, η Πινακοθήκη, το Φωτογραφικό Μουσείο και το Κέντρο Διάσωσης Δαντέλας. Αξίζει, λοιπόν, μια επίσκεψη που εκτός από ψυχαγωγικό θα έχει και εκπαιδευτικό χαρακτήρα!

Κακοπετριά: Μουσείο Ληνός

Η Κακοπετριά είναι κλασικός χειμωνιάτικος προορισμός, έχεις σκεφτεί όμως να συνδυάσεις την εκδρομή σου εκεί με επίσκεψη στο εξαιρετικά ενδιαφέρον Μουσείο Ληνός; Το μουσείο αυτό στεγάζεται σε ένα παλιό πέτρινο κτίριο στην Παλιά Κακοπετριά και προσφέρει μία περιήγηση στο παρελθόν της κυπριακής αγροτικής ζωής. Είναι χωρισμένο σε 3 θεματικές ενότητες, η πρώτη είναι αφιερωμένη στο κρασί, η δεύτερη στο ψωμί και η τρίτη στο ελαιόλαδο και θα μάθεις τα πάντα για την παραδοσιακή παρασκευή τους!