Όλοι έχουμε εμπεδώσει το πόσο απαραίτητη είναι η ζώνη ασφαλείας στο αυτοκίνητο και πλέον η χρήση της είναι… αυτόματη κίνηση μόλις μπαίνουμε για να οδηγήσουμε ή να κάτσουμε στη θέση του συνοδηγού. Τι γίνεται όμως με τα πίσω καθίσματα; Είναι απαραίτητη η ζώνη ασφαλείας για τους πίσω επιβάτες; Και αν ναι, γιατί; Διάβασε τα παρακάτω και θα βρεις τις απαντήσεις σε όλα αυτά τα ερωτήματα.

Τι λέει ο νόμος

Ας ξεκινήσουμε από τον εξής βασικό και απαράβατο κανόνα, ο οποίος λέει ότι, σύμφωνα με τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, η χρήση της ζώνης ασφαλείας είναι απαραίτητη για όλους ανεξαιρέτως τους επιβάτες, ανεξαρτήτως της θέσης τους στο όχημα.

Από τι μας προστατεύει η ζώνη στο πίσω κάθισμα

Ένα από τα μεγάλα λάθη που κάνουμε είναι να πιστεύουμε ότι όταν καθόμαστε πίσω διατρέχουμε μικρότερο κίνδυνο και επομένως δεν είναι απαραίτητο να φοράμε ζώνη ασφαλείας. Έχεις σκεφτεί όμως τι θα συμβεί σε ένα απότομο φρενάρισμα ή σε μία σύγκρουση; Σε αυτήν την περίπτωση, αν κάθεσαι πίσω χωρίς να φοράς ζώνη, το σώμα σου θα εκτιναχθεί με δύναμη προς τα εμπρός με αποτέλεσμα να θέσεις σε κίνδυνο τόσο τον εαυτό σου όσο και αυτόν που κάθεται ακριβώς μπροστά σου. Όσο πιο μεγάλη είναι η ταχύτητα σύγκρουσης τόσο πιο σφοδρός θα είναι ο τραυματισμός.

ζωνη ασφαλειας

Είναι ξεκάθαρο, λοιπόν, ότι δεν πρέπει να παραλείπουμε για κανένα λόγο τη ζώνη στο πίσω κάθισμα, όχι μόνο για να αποφύγουμε τα πρόστιμα, αλλά κύριως για την προστασία τη δική μας και των συνεπιβατών μας.

Και, μιλώντας για προστασία, εκτός από την τήρηση των κανόνων οδικής κυκλοφορίας, η ασφάλιση του αυτοκινήτου μας στην Anytime είναι αυτό που χρειζόμαστε για να νιώθουμε προστατευμένοι κάθε στιγμή, τόσο εμείς όσο και οι αγαπημένοι μας άνθρωποι.