Το ότι πρέπει να τηρείς τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας το ξέρεις. Γνωρίζεις όμως για ποιες παραβάσεις θα χάνεις αυτόματα την άδεια οδήγησης; Αν όχι, τότε είναι καιρός να μάθεις γιατί η ενημέρωση και η υπευθυνότητα σε θέματα οδικής συμπεριφοράς σώζει ζωές!

Σύμφωνα, λοιπόν, με τον Νέο Κώδικα της Τροχαίας που έχει τεθεί σε εφαρμογή από το 2020, η άδεια θα αφαιρείται όταν:

• Ένας οδηγός εντοπιστεί δύο φορές μέσα σε διάστημα 12 μηνών να οδηγεί με ταχύτητα 75% πάνω από το επιτρεπτό όριο.
• Ένας οδηγός εντοπιστεί να οδηγεί με ταχύτητα 75% πάνω από το επιτρεπτό όριο ενώ είναι υπό την επήρεια ουσιών.
• Ένας οδηγός εντοπιστεί για δεύτερη φορά μέσα σε 12 μήνες να οδηγεί υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών, μετά από πιστοποίηση του κρατικού χημείου.
• Όταν κάποιος εντοπιστεί για δεύτερη φορά να οδηγεί υπό την επήρεια αλκοόλ, με το όριο αλκοόλης να ξεπερνά τα 71 mg, αντί για 22 mg που είναι το επιτρεπτό.
• Ένας οδηγός εντοπιστεί να κινείται με υπερβολική ταχύτητα, ενώ είναι μεθυσμένος.
• Ένας οδηγός, ενώ κινείται με υπερβολική ταχύτητα ή μεθυσμένος, προκαλέσει σοβαρό τροχαίο με τραυματισμούς ή υλικές ζημιές και τα παραπτώματά του δεν ρυθμίζονται εξώδικα.
• Ένας οδηγός με επαγγελματική άδεια οδήγησης για ταξί, λεωφορείο ή φορτηγό εντοπιστεί να οδηγεί υπό την επήρεια αλκοόλ ή ναρκωτικών ή αν οδηγεί με υπερβολική ταχύτητα και τα αδικήματα δεν ρυθμίζονται εξώδικα.

Στην περίπτωση που, για έναν από τους παραπάνω λόγους, η άδεια οδήγησης αφαιρεθεί, τότε τα στοιχεία του οχήματος καταχωρούνται σε ειδική βάση δεδομένων, ώστε τα έξυπνα οχήματα της Τροχαίας να μπορούν να εντοπίζουν αμέσως όσους εξακολουθούν να οδηγούν μετά τη στέρηση της άδειας.

Για να αποκτήσει κανείς εκ νέου την άδειά του υποχρεούται να περάσει από ιατρικό συμβούλιο και αναλόγως της γνωμάτευσης θα κριθεί το πότε θα την πάρει πίσω.

Ας λάβουμε, λοιπόν, όλοι τα μέτρα μας και ας είμαστε προσεκτικοί, γιατί μόνο έτσι θα αυξήσουμε την οδική ασφάλεια στους δρόμους της Κύπρου και θα μειώσουμε τα τροχαία ατυχήματα και τις ολέθριες συνέπειές τους.

Η Anytime, πρωτοπόρος πάντα στην ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα οδικής ασφάλειας, δημιούργησε μέσα στο 2022 μία εκστρατεία Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης με τίτλο «Οι αριθμοί αλλάζουν». Μάθε περισσότερα εδώ

csr