Εκτός από την εθνική μας επέτειο, η 1η Απριλίου είναι ευρέως γνωστή ως η μέρα των αθώων ψεμάτων, η μέρα που όλοι «νομιμοποιούμαστε» να κάνουμε μία ή περισσότερες μικρές πλακίτσες χωρίς να παρεξηγηθούμε. Από πού όμως προήλθε αυτό το έθιμο;

Οι Κέλτες

Μία εκδοχή είναι ότι προέρχεται από τη Βορειοδυτική Ευρώπη και πιο συγκεκριμένα από τους αρχαίους Κέλτες. Η 1η Απρίλη σηματοδοτούσε τότε την έναρξη της περιόδου του ψαρέματος, επειδή όμως η σοδειά τους ήταν τις πιο πολλές φορές λιγοστή, κατέφευγαν για να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις στα ψέματα και στη δημιουργία ευφάνταστων ιστοριών για τα μεγάλα και πολλά ψάρια που έπιασαν.

1η Απριλίου

Οι Γάλλοι

Η δεύτερη εκδοχή αφορά την περίοδο του Μεσαίωνα, όπου οι Γάλλοι είχαν καθιερώσει ως Πρωτοχρονιά την 1η Απριλίου, λόγω και του εορτασμού του Πάσχα. Επί βασιλείας όμως του Καρόλου του 9ου η Πρωτοχρονιά μεταφέρθηκε την 1η Ιανουαρίου για να συμβαδίζει ημερολογιακά με την υπόλοιπη Ευρώπη. Αυτή η αλλαγή έφερε… αναταράξεις και αντιδράσεις, με τους αντιφρονούντες να συνεχίζουν να θεωρούν ως Πρωτοχρονιά την 1η Απρίλη και με όσους αποδέχτηκαν αυτήν την αλλαγή να τους κοροϊδεύουν προσφέροντάς τους… πρωτοχρονιάτικα δώρα.

Οι Έλληνες

Στην Ελλάδα πάλι το έθιμο διαδόθηκε από την εποχή των Σταυροφοριών, με τον «μηχανισμό» των ψεμάτων να χρησιμοποιείται για να εξασφαλίσει επιτυχία σε μαγικές ενέργειες ή δύσκολα έργα, λόγω της αντίληψης ότι η ψευδολογία έχει την ικανότητα να «ξεγελά» τις βλαπτικές δυνάμεις.

Φυσικά, με την πάροδο των χρόνων και περνώντας στην εποχή της επικοινωνίας, της τεχνολογίας και του ίντερνετ το έθιμο αυτό απέκτησε παγκόσμια φήμη, με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης να ανταγωνίζονται για το ποιος θα κάνει την πιο επιτυχημένη φάρσα, προσφέροντας άφθονες στιγμές γέλιου και διασκέδασης.

Καλή και διασκεδαστική Πρωταπριλιά σε όλους!