Κατά γενική ομολογία, ένα από τα πιο αιφνιδιαστικά που μπορεί να μας συμβούν ενώ οδηγούμε είναι το να πεταχτεί ξαφνικά μπροστά μας ένα ζωάκι. Είναι μία «συνάντηση» που όλοι θα θέλαμε να αποφύγουμε, επειδή όμως είναι πολύ πιθανό να μας συμβεί, ιδιαίτερα αν οδηγούμε σε επαρχιακούς δρόμους ή σε οδούς ταχείας κυκλοφορίας, θα ήταν χρήσιμο να γνωρίζουμε τι ακριβώς πρέπει να κάνουμε, ώστε να αποφύγουμε τον πανικό και τα… παρελκόμενά του.

Τι μπορεί να συμβεί

«Ενός κακού μύρια έπονται» λέει ο σοφός λαός και σε αυτήν την περίπτωση κολλάει πολύ! Τι εννοούμε; Σενάριο 1: κάποιος οδηγός, προκειμένου να αποφύγει ένα ζώο που εμφανίζεται ξαφνικά, φρενάρει απότομα, το ζωάκι τη γλιτώνει… παρά τρίχα, αλλά λόγω του ότι ο οδηγός από το σοκ καθυστερεί να συνεχίσει την πορεία του, τα αυτοκίνητα που ακολουθούν πέφτουν με δύναμη επάνω του, προκαλώντας τεράστια καραμπόλα. Σενάριο 2: ο οδηγός, προσπαθώντας να αποφύγει να χτυπήσει το ζωάκι που είναι μπροστά του, κάνει απότομη τιμονιά με αποτέλεσμα να συγκρουστεί με άλλο όχημα που βρίσκεται στην αντίθετη λωρίδα. Και στις δύο περιπτώσεις το ζωάκι μπορεί να σωθεί, αλλά τα αποτελέσματα για τον οδηγό και τα άλλα διερχόμενα οχήματα μπορεί να είναι ολέθρια…

Συμπέρασμα; Οφείλουμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μην χτυπήσουμε το ζώο, στο μέτρο όμως του δυνατού και με την προϋπόθεση ότι δεν θα βάλουμε σε κίνδυνο την ασφάλειά τη δική μας, των συνεπιβατών μας αλλά και όσων άλλων οδηγών κινούνται στον δρόμο.

ζώο

Πώς να το διαχειριστούμε

Πώς μπορεί να γίνει αυτό; Καταρχάς, έχουμε στο μυαλό μας ότι αν μας τύχει κάτι παρόμοιο το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να επιβραδύνουμε όσο το δυνατόν νωρίτερα την ταχύτητά μας, συνεχίζοντας όμως την ευθεία πορεία μας, χωρίς να κάνουμε κάποιον απότομο ελιγμό αποφυγής με το τιμόνι, κάτι που μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα από το να βγούμε εκτός δρόμου μέχρι το να ανατραπεί το όχημά μας ή να βγει στο αντίθετο ρεύμα.

Επιπλέον, πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι το ζωάκι δεν αποτελεί σταθερό εμπόδιο και κανένας απότομος ελιγμός δεν μας εξασφαλίζει ότι θα το αποφύγουμε.

Σημαντικό επίσης είναι να έχουμε κατά νου το γεγονός ότι εμείς βλέπουμε μπροστά μας ένα ζώο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το έχουν δει και τα οχήματα που ακολουθούν, άρα πρέπει πάντα να ελέγχουμε γύρω μας πριν κάνουμε οποιαδήποτε κίνηση, ειδικά αλλαγή κατεύθυνσης.

Γενικά ισχύει ότι όσο πιο νωρίς δούμε το ζώο τόσο μεγαλύτερα περιθώρια αντίδρασης έχουμε, επομένως αν το αντιληφθούμε όσο ακόμα είμαστε μακριά, έχουμε τη δυνατότητα να μειώσουμε σταδιακά την ταχύτητά μας και να του δώσουμε την ευκαιρία να μας αποφύγει εκείνο αντί να το αποφύγουμε εμείς.

Σε οποιαδήποτε περίπτωση, προσπαθούμε να αποφύγουμε τον πανικό και τις σπασμωδικές αντιδράσεις.