Κάν’ το εικόνα: ένα κρύο πρωινό που με μεγάλη δυσκολία βγήκες από το ζεστό σου κρεβάτι να μπαίνεις στο αυτοκίνητο, να ανοίγεις αμέσως τη θέρμανση για να… ξεπαγώσεις και να διαπιστώνεις ότι το καλοριφέρ του αυτοκινήτου σου αρνείται να βγάλει θερμό αέρα! Πρώτη αντίδραση: νεύρα. Mην χαλιέσαι όμως, υπάρχει εξήγηση, άρα και λύση. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, τρία είναι τα ενδεχόμενα…

Χαμηλή στάθμη ψυκτικού υγρού

Το πρώτο και το συνηθέστερο είναι να έχει πέσει η στάθμη του ψυκτικού υγρού. Ο ρόλος του ψυκτικού υγρού είναι να προστατεύει τον κινητήρα από υπερθέρμανση ή υπερβολική ψύξη. Η σωστή αναλογία αντιψυκτικού και νερού διασφαλίζει ότι το σύστημα ψύξης απορροφά αποτελεσματικά την υπερβολική θερμότητα που δημιουργείται στον κινητήρα. Τον χειμώνα μέρος αυτής της θερμότητας διοχετεύεται στην καμπίνα, ώστε να παραμείνουμε ζεστοί και να ξεπαγώσει το παρμπρίζ μας. Αν όμως το σύστημα ψύξης φθαρεί με την πάροδο του χρόνου, αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα ο κινητήρας να υπερθερμανθεί, άρα το καλοριφέρ του αυτοκινήτου να μην λειτουργεί. Τι κάνεις; Σταματάς το αυτοκίνητο, το αφήνεις να κρυώσει καλά και στη συνέχεια ανοίγεις το δοχείο του ψυκτικού υγρού, ελέγχεις τη στάθμη του και αν λείπει, τη συμπληρώνεις ως το επιτρεπόμενο όριο.

καλοριφερ

Βλάβη στον θερμοστάτη

Τι είναι ο θερμοστάτης; Πρόκειται ουσιαστικά για μία βαλβίδα η οποία ρυθμίζει τη ροή του ψυκτικού υγρού στο ψυγείο και στον κινητήρα. Αν ο θερμοστάτης είναι ελαττωματικός, δεν επιτρέπει την κυκλοφορία του ψυκτικού υγρού, με αποτέλεσμα να μην βγάζει ζεστό αέρα το καλοριφέρ του αυτοκινήτου και –ακόμα χειρότερα– να προκληθεί ζημιά στο μοτέρ.

Πρόβλημα στον ανεμιστήρα

Ο ανεμιστήρας διοχετεύει τον ζεστό αέρα στην καμπίνα, επομένως αν δεν λειτουργεί σωστά, θα έχουμε μικρή ή καθόλου ροή αέρα. Για να αποκατασταθεί λοιπόν η λειτουργία του καλοριφέρ θα πρέπει ο ανεμιστήρας να αντικατασταθεί.

Μικρές ή μεγάλες, οι βλάβες στο αυτοκίνητό μας πάντα καραδοκούν και αν δεν μπορούμε πάντα να τις αποτρέψουμε, μπορούμε σίγουρα να τις αντιμετωπίσουμε με την ασφάλιση του οχήματός μας στην Anytime!